Geschiedenis


De Hydrangea Macrophylla (ook wel Hortensia genoemd) is een zeer oud plantengeslacht dat aan het eind van de 18e eeuw vanuit China naar Europa gebracht is.
Van oorsprong groeide de Hydrangea in Azië in bosachtige gebieden met een mild klimaat.
In het koudere Europa werd de Hydrangea eerst zorgvuldig opgekweekt als kamerplant en duurde het vrij lang
voordat hij als tuinplant werd erkend.
Deze sterke plant met zijn fel gekleurde bloemen is tegenwoordig een vertrouwd gezicht in vele tuinen,
balkonnen en terrassen en vele mensen genieten van deze trotse verschijning met zijn vele toepassingen

Standplaats


De Hydrangea komt van oorsprong uit bosachtige gebieden waar beschutting tegen de felle zon aanwezig is. Het is daarom aan te bevelen om een plaats te zoeken in de tuin, balkon of op het terras waar bijvoorkeur de avond en/of ochtendzon schijnt. Een plaats in de felle middagzon geeft in de zomer mogelijk blad en bloemverbranding. 
Graaf een gat dat voldoende ruim is. Dompel de potkluit van de Hortensia eerst enige tijd onder in water en verwijder daarna de pot. Plaats de plant zodanig in het gat dat de bovenkant van de potkluit enkele centimeters onder het maaiveld komt.
Vul het gat daarna aan met grond, eventueel vermengd met wat turf of een klein beetje gedroogde koemest.
De Hortensia’s groeien op elke grondsoort, alleen op gronden met een hoge pH, bijvoorbeeld kleigrond, kunnen zich soms gebrekverschijnselen voordoen.
Indien u de Hortensia als balkon- of terrasplant gaat houden, kies dan een pot van voldoende omvang. Er hoeft dan minder vaak water gegeven te worden.


Blauwe kleur


De oorspronkelijke bloemkleuren van de Hortensia  zijn in het algemeen rood, wit en roze. Bij de meeste roze rassen kan de bloemkleur onder invloed van een aantal factoren blauw worden. De voorwaarden voor een goede blauwkleuring zijn:

De grond: De Hortensia moet in zure grond staan om blauw te kunnen kleuren (pH 4,5) Dit is grond met weinig kalk.
Tevens moet de grond aluminium bevatten. Dit kan men extra toevoegen.

Het soort water: Niet gieten met kalkhoudend water maar met regenwater voor een goede blauwe kleur.

Bemesting: Geen bemesting geven gedurende de periode April t/m Juli, des te blauwer zal de kleur zijn. Eventueel kort na de winterperiode wat turfmolm met een beetje gedroogde koemest door de bovenlaag van de grond werken.
Het blauwkleuren kan bevorderd worden door kali-aluin aan de plant toe te voegen. Men dient dit jaarlijks, in de maand September rond de plant te strooien en in te harken (20-50 gram per plant). Ook kan het kali-aluin opgelost worden in goed warm water. Dit kan men dan dicht bij de plant gieten.
Indien de bloemen het opvolgende jaar blauw genoeg zijn, dan kunt u volstaan met een gehalveerde dosering.
Wanneer het blauwen niet lukt, kunt u een ruime kuil graven ( 75x75x75 cm). Bekleed de kuil geheel met plastic. Maak een afvoerbuisje in de bodem voor afvoer van het water, maar zorg ervoor dat de wortels op geen enkele wijze in de omringende en onderliggende grond kunnen groeien. Vul het gat met zure grond ( pH 4,5-5,0) en plant hierin voor de zekerheid een reeds geblauwde soort.


Drogen van Hortensia's
 

Knip de bloemen op een droge zonnige dag af. Vochtige bloemen zullen bruin worden.
Verwijder de bladeren van de stengels.

Hang de afgesneden takken ondersteboven op een droge warme plek (niet in de zon) of zet de bloemen met stengel in een bakje of vaas met een kleine hoeveelheid water. Vul het water niet meer bij en laat de stengels rustig staan.

U kunt ook een vochtig oasisblok gebruiken om de stengels in te prikken.Laat de oasis verder uitdrogen.

Tip:
Wil je de bloemen drogen en hun kleur behouden, dan snij je de bloemen af zonder stengel en leg je de bloemen op hun kop in een bakje met zand (fijn zand dat je in de dierenspeciaalzaak kunt kopen). Bedek de bloemen zachtjes met het zand, het zand zal vocht onttrekken aan de bloemen.


 

Snoeien van Hortensia'sHortensia’s snoeien vereist de nodige kennis over de groei en bloemontwikkeling van de plant. Verkeerd Hortensia’s snoeien kan resulteren in een jaar geen bloemen.
Laat de struik, met de verwelkte bloemen, zolang mogelijk onaangeroerd. Late lentevorst heeft dan minder vat op de jonge knoppen die zich meestal direct onder de oude bloemen bevinden. Snoei de jonge plant zo min mogelijk. In de lente, ongeveer halverwege April gaat u tak voor tak na waar de knoppen zitten. Een tak met een eindknop, dus helemaal aan de top, knipt u niet af. U kunt wel de verwelkte bloemen aan de zijtakjes wegknippen. Als de verwelkte bloemen bovenaan een stevige tak staan, knipt u de tak door, juist boven het bovenste paar gezonde knoppen. Daarna knipt u bij oudere struiken de oudste takken tot tegen de grond weg. Die takken zien beduidend grijzer van kleur. Wanneer u de Hortensia Macrophylla te diep snoeit, krijgt u heel veel blad en geen bloei en dat is de klacht van vele onervaren hortensiabezitters.

Opmerkingen:
* Mocht u de plant in hoogte willen beperken, dan mag u nooit meer dan 1/3 van de tak wegsnoeien. Wordt de tak verder ingekort dan zal deze een versnelde groei doormaken tot de takken binnen hetzelfde seizoen weer even hoog zijn, maar dan beduidend zwakker van steel. 
* Mocht u de plant in omvang willen beperken, dan kunt u eind Maart de kluit (het wortelgestel) omsteken en de takken die buiten het omgestoken gebied vallen, tot de grond toe wegknippen.http://www.youtube.com/watch?v=bIOpgBfuucoAndre van Zoest BV

Hortensiakwekerij
 

Randenburgseweg 25
2811 PS Reeuwijk
T: (0031) 182 395954
F: (0031) 182 396512
info@andrevanzoest.nl


Grotere kaart weergeven
 
Bezoek ons ook
op facebookKwaliteitscertificatie,
duurzaam en verantwoord
kweken:

Geen particuliere verkoop